matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
grudka:
Oblicz log
175
63, jeżeli wiadomo, że log
21
7=a i log
21
5=b. Poproszę o jakąś wskazówkę.
31 paź 10:07
wmboczek:
63=3*21 175=7*25 log
175
63=log
175
21+log
175
3 log
21
175=a+2b log
21
7=log
3
7/(1+log
3
7)=a log
21
5=log
3
5/(1+log
3
7)=b
31 paź 10:35