Proszę o pomoc!!
ooooo: wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= √x−2 + 1/(3x−9)
31 paź 09:56
Janek191:
Napisz to porządnie
czy
| | √x −2 + 1 | |
f(x) = |
| ? |
| | 3 x − 9 | |
31 paź 11:11
ooooo: to pierwsze i wiem,że
3x=9/3
x=3
ale co dalej
31 paź 11:14
Metis: 3x−9≠0 ∧ x−2≥0
3x≠9 /:3 ∧ x≥2
x≠3
x∊...
31 paź 11:15
ooooo: D:x∊<0,3) ∪(3,∞)
31 paź 11:22
Metis: Żle.
31 paź 11:52
Młoda: x−2≠0 i 3x−9≠0
x≠2 oraz 3x≠9
więc x≠2 oraz x≠3
więc D: x∊ (−∞,2) ∪ (2,3) ∪ (3,+∞)
(albo po prostu D:x∊ R/ {2,3} zależy, jakich oznaczeń używacie)
31 paź 14:12
Młoda: sorry, pomyłka


x−2≥0 i 3x≠0
x≥2 i x≠3
więc D: x∊ <2,3) ∪ (3,+
∞)
Tak być powinno.
31 paź 14:14
aaaaa: *3x−9≠0
x≠3
31 paź 14:18