logarytmy
grudka: | | log263+log616 | |
14. Oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | log63*log648+log264 | |
31 paź 09:55
wmboczek: =1
wyłączamy log63 przed nawias w liczniku i mianowniku i skracamy
licznik = log63+log316
mianownik = log648+log34log64
w mianowniku rozbijamy pierwszy log na log63+2log64 i grupujemy z drugą częścią
31 paź 11:15
grudka: jak wyłączyć log63 z log616?
31 paź 12:04
wmboczek: log616=log63*log616/log63 i dwa ostatnie jako jeden log zapisać
31 paź 12:09
grudka: a skąd jest log34log64 w mianowniku?
1 lis 17:20