zastosowanie ciągów w funkcji wykładniczej
grudka: 1. Rozwiązać równania:
| | 1 | |
a) 31+4+7+...+x=( |
| )−145 |
| | 3 | |
b) 0,7
x+2x+3x+...+x2=0,7
18, x∊N
+
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
|
|
| − |
| + |
| − |
| +...=2x2−x−4 |
| | 256 | | 3 | | 9 | | 27 | | 81 | |
| | 1 | |
d) |
| √12−3x+1=3x+3x−1+3x−2+... |
| | 2 | |
2. Dla jakich wartości parametru m nierówność x
2−2
m+2x−2{m−3}>12 jest prawdziwa dla każdej
liczby rzeczywistej
31 paź 09:03
grudka: ad. 1. a) 1+4+7+...+x ←rosnący ciąg arytmetyczny
r=3
a
1=1
a
2=4
a
3=7
a
n=x
| | a1+an | | 2a1+(n−1)r | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 09:09
grudka: Nie wiem co zrobić w n, bo mam: n+xn=290
31 paź 09:12
grudka: | | 1 | |
* w c) lewa strona równania po |
| to potęga. |
| | 256 | |
31 paź 09:13
grudka: b) xn+x2n=36 (tak samo jak a a, nie wiem co z tym zrobić)
c) wyszło mi x∊{−1, 2}
31 paź 09:33
grudka: ad. 2. zał.Δ<0 ⇔...⇔32*(2m)2+2m+96<0
zastanawiam się czy nie warto zrobić podstawiania?
czy należy tu dać drugie zał., że 2m<0?
wyszłoby, że m<log20, co jest jak na mój gust zdecydowanie błędne.
31 paź 09:38
wmboczek: a)Sn=145
b)n=x
c) L=1/4 chyba zgadza się
d) 3x+1=t √12−t=t
31 paź 11:23
grudka: a) dlaczego 145?
b) uzyskałam wielomian x
3+x
2−36=0 i nie mogę znaleźć miejsca zerowego
c)
x
1=−1
x
2=2
d) ?
31 paź 12:00
wmboczek: d) po prawej suma szeregu z q=1/3
b)x=3
a) po prawej masz wynik jak odwrócisz ułamek
31 paź 12:08
grudka: a) nie rozumiem
1 lis 17:00