arcusy itp...
Gackt: Jak się to rozwiązuje

1)sin(arctg1+arctg2)
2)sin(arcsin(3/5) + arcsin(8/17))
3)cos(2arcsin(4/5))
4)arctg(tg(7π/8)) + arctg(tg(π/8)) wydaje mi się ze to=0..
31 paź 00:30
Gackt: Serio nikt nie wie?
31 paź 12:04
Gackt: Serio nikt nie wie

31 paź 12:04
Mila:
1)
| | sinβ | |
arctg(2)=β⇔tgβ=2⇔ |
| =2⇔sinβ=2cosβ |
| | cosβ | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | π | | π | |
sin( |
| +β)=sin |
| *cosβ+sinβ*cos |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
sin2β+cos2β=1⇔4cos2β+cos2β=1⇔cos2β= |
| |
| | 5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | √2 | | √2 | | 2√5 | | √5 | |
sin( |
| +β)= |
| *(sinβ+cosβ)= |
| *( |
| + |
| )= |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | |
31 paź 16:24
Mila:
Pozostałe rozwiązujesz w podobny sposób, spróbuj sam.
31 paź 16:25
pigor: ..
1) sin(arctg1+arcctg2)= sin(α+β)=? i tgα=1 i ctgβ=2 ⇒ α=
14π,
więc
sinα=cosα=
12√2 , a sinβ=
15√5 i cosβ=
25√5 , zatem
sin(arctg1+arcctg2)= sin(α+β)= sinαcosα + sinβcosα=
12+
15=
0,7 ;
pozostałe przykłady analogicznie . ...
31 paź 16:34
Mila:
Masz pomyłkę pigor.
31 paź 16:39
pigor: ...kopnąłem się tu ...
... = sinαcosα + sinβcosβ=
12+
25=
0,9 ,
chyba, że jeszcze gdzieś

...
31 paź 16:40
pigor: .... , ... racja "nie znam wzoru " na
sin(α+β... sinαcosβ + sinβcosα ...; przepraszam
31 paź 16:42
pigor: ..., no to np.
3} cos(2arcsin45)= cos2α=
1−2sin2α= ?,
gdzie α=arcsin
45 ⇒
sinα=45 , więc
1−2sin2α= 1−2*
1625= 1−1
725= −
725=
−0,28 .
31 paź 16:57
Gackt: Serdeczne dzięki
1 lis 00:54