Zadanie nr 75
5-latek:

Dany jest wektor AB i punkt C
Skonstruj wektor CD rowny wektorowi AB
Wektory sa rowne jeśli maja ta sama dlugosc ,kierunek i zwrot
Wiec
1) prowadze prosta rownolegla do AB i przechodzaca przez punkt C
2) odmierzam np. cyrklem dlugosc wektora AB odkaladam na tej prostej rownoleglej mierzac od
punktu C
Mam wyznaczony wektor CD
30 paź 23:15
Qulka: tak
30 paź 23:27
Dziadek Mróz:
30 paź 23:35
5-latek: dzięki
30 paź 23:47
Mila:

Budujesz równoległobok: ACDB
1) kreślę O(C,r=|AB|)
2) kreślę O(B,R=|AC|)⇒otrzymuję pkt. D jako przecięcie okręgów.
3)CD
→=AB
→
30 paź 23:50
5-latek: Tak rozumiem

W sumie chciałem to zrobić najprościej
30 paź 23:52