zespolone cd
Przemson: Obliczyć i zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej
3√2−2i
A więc tak:
3√2−2i =z
z
3 = 2−2i
z= x+iy
(x+iy)
3 = 2−2i
wyszło x
3+3x
2iy−3xy
2−iy
3=2−2i
Przyrównałem i mam
3x
2y−y
3=−2
x
3−3xy
2=2
Chciałbym spróbować zrobić to zadanie tą metodą jednak nie wiem co dalej zrobić

Proszę o
pomoc
30 paź 23:03
Qulka: np z drugiego wyznacz y = √(x3−2)/3x i wstaw do pierwszego
30 paź 23:06
Mila:
To raczej trudno będzie.
Wzory de Moivrea.
30 paź 23:22
Przemson: No właśnie zauważyłem, że ten przykład jakis trudny jest żeby tą metodą robić
30 paź 23:25
ZKS:
x
3 − 3xy
2 = 2
3x
2y − y
3 = −2
| u3 − 3u | | 2 | | x3 | |
| = |
| • (− |
| ) |
| | y3 | | 2 | |
u
3 − 3u = 1 − 3u
2
u
3 + 3u
2 − 3u − 1 = 0
u
3 − 1 + 3u
2 − 3u = 0
(u − 1)(u
2 + u + 1) + 3u(u − 1) = 0
(u − 1)(u
2 + 4u + 1) = 0
u − 1 = 0 ∨ u
2 + 4u + 1 = 0
u = 1 ∨ (u + 2)
2 − 3 = 0 ⇒ u = ±
√3 − 2
Dalej chyba dasz radę.
30 paź 23:26
Mila:
Mówiłam, że trudne?
Witaj Panie inżynierze ? Czy już mgr inż.?
30 paź 23:53
ZKS:
Witam Panią na razie tylko inżynier, może już niedługo będzie mgr inż.
31 paź 00:13