Wektory nr 7
5-latek: Cwiczenie nr 56.
napisz wspolrzedne wektora zerowego w przestrzeni
Moim zdaniem wektor ten będzie wygladal tak [0 0 0]
Jak wygladaja zaczepione w początku ukadu wspolrzednych wektory
a) [1 0 0]
b) [0 1 0]
c) [ 0 0 −1]
Tutaj prosze o rysunki
30 paź 22:30
Qulka:

zerowy masz dobrze
30 paź 22:34
Qulka: oczywiście wszystkie mają długość 1
30 paź 22:34
Mila:
30 paź 22:38
5-latek: Dziekuje CI za rysunki ( Już wiem teraz .

Jeszcze mam problem z takim ćwiczeniem
Znajdz wektor o dlugosci 1 majacy ten sam kierunek i zwrot co wektor a=[2 −2 1]
czy tyutaj należy skorzystać z jakiegoś wzoru ?
30 paź 22:39
5-latek: Milu 
Narysowalas inny układ wspolrzednych ?
30 paź 22:40
Qulka: tak...podzielić współrzędne przez długość wektora
30 paź 22:41
5-latek: Jeśli policz edlugosc wektora a to |a|= √9=3
30 paź 22:42
Qulka: u Mili jest Z do góry u mnie Y
30 paź 22:42
Mila:
Oś z to na ogół pionowa oś.
30 paź 22:42
Qulka: długość 3
30 paź 22:42
5-latek: | | 2 | | 2 | | 1 | |
Czyli ten wektor o dlugosci 1 będzie miał wsolrzedne [ |
| , − |
| |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Teraz mam dwa pytania
1) czy wektor o dlugosci 1 to inaczej wektor jednostkowy ?
2) Jeślibym miał policzyć wektor jrdnostkowy o dlugosci 1 ale o zwrocie przeciwnym do danego
wektora to wtedy dziele wspolrzedne wektora przez −|a| ? Tak ?
30 paź 22:47
Qulka:
1) tak
2) lepiej brzmi .. dzielę przez |a| i potem mnożę przez (−1)
30 paź 22:51
5-latek: I gitara
Qulka 
Jeszcze mam ostatnie cwiczenie ale to już wiem jak zrobić
30 paź 22:53
5-latek: Teraz mam zadania ale to będę wstawial po kolei bo nie chce wydluzac tego postu i może tez
ktoś inny skorzysta z tego
30 paź 22:56
5-latek: Milu 
Jeśli chodzi o ten układ wspolrzednych to ja rozumiem z ta osia z bo nawet u Anusiaka tak jest
jak narysowalas
30 paź 22:58