Liczby zespolone
Przemson: Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych :
iz2 + (i−3)z +1−8i=0
30 paź 20:34
sushi_gg6397228:
z= x+ iy i licz
30 paź 20:41
ICSP: lub wyróżnik.
30 paź 20:42
Przemson: ix
2−2xy−iy
2+ix−3x−y−3iy+1−8i=0 ?

Chyba coś źle
30 paź 20:49
sushi_gg6397228:
po prawej masz 0+ 0i
porównaj odpowiednie współczynniki
30 paź 21:03
Przemson: czyli wyciagam x przed nawias i przyrównuje do 0 i resztę też do 0 tak?
30 paź 21:04
Mila:
iz
2 + (i−3)z +1−8i=0
Δ=(i−3)
2−4*i*(1−8i)=i
2−6i+9−4i+32i
2⇔
Δ=−1−10i+9−32=−24−10i=(1−5i)
2
| | −i+3−(1−5i) | | −i+3+1−5i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2i | | 2i | |
| | −i+3−1+5i | | 4−6i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2i | | 2i | |
| | 2+4i | | 1+2i | | 2−3i | |
z1= |
| = |
| lub z2= |
| |
| | 2i | | i | | i | |
z
1=2−i lub z
2=−3−2i
30 paź 21:06