Wektory nr 5
5-latek:

Cwiczenie 50
Dane sa wektory a=[1 3] i b=[ 2 1]
Znajdz (graficznie ) wspolrzedne sumy i roznicy tych wektorow
Jakie sa wspolrzedne wektora (−b)
Czy to tak ?
30 paź 20:24
Qulka: tak tylko je musisz posklejać
30 paź 20:26
30 paź 20:27
Qulka:

lepsza jest do końca pierwszego dokładasz początek następnego itd... i łączysz początek
pierwszego z końcem ostatniego i masz wynik
30 paź 20:33
5-latek:

To jest do sumy . czy należy jeszcze co dorysować ?
30 paź 20:34
Qulka: nie.. policzyć kratki bo masz znaleźć współrzędne
30 paź 20:38
5-latek: Witaj
Kamil 
Dzieki Nie omieszkam poczytać
30 paź 20:38
52:
czerwony wektor to suma

Technika inna, ale dobrze
30 paź 20:40
52: Witaj

Ale graficznie jest napisane, to chyba rysunek
30 paź 20:41
Qulka: dlatego ma z rysunku policzyć kratki, a nie dodawać współrzędne
30 paź 20:43
5-latek: to x=3 y=4
to a+b=[1+2 3+1]=[3 4]
Wiec żeby dodac dwa wektory do siebie do dodajemy wspolrzedne xowe i wspolrzedne yowe
Taki wysnułem z tego wniosek
Zaraz zrobie dla roznicy tych wektorow
30 paź 20:44
52: hmm, to teraz jak ma ładnie wektorki dodane ty wystarczy, że policzy i będzie ładnie
30 paź 20:45
Qulka: bardzo dobry wniosek 5−latku
30 paź 20:50
5-latek:

Teraz tak
y sa dwie kratki w lewo
x jest jedna kratka w lewo
To teraz będzie jak minusie bo w lewo ?
30 paź 20:52
52: x − dwa w lewo
y − jeden w dół
jaki wniosek ?
30 paź 20:56
Qulka: 52 wynik to niebieski

jak w przeciwną stronę niż oś to na minusie więc [−1;2] bo x pod prąd a y z prądem
30 paź 20:58
52: jeny co ja wyprawiam...
Racja...
30 paź 20:59
5-latek: Bo wiem z wczoraj ze
a−b= a+(−b) (niebieski ) będzie miał wspolrzedne [−1 2]
Wiec od wspolrzednych wektora a odejmujemy wspolrzedne wektora b
To w obec tego wektor (−b)=[−2 −1]
30 paź 21:02
5-latek: Może to wydawac się trochę dziwne ale to 1 klasa liceum wiec początkowe wiadomości a
zwłaszcza ze w klasie 7 lub 8 było tylko napomknięte o wektorach
30 paź 21:07
30 paź 21:12
5-latek: Aniu 
Ja oczywiście patrzyłem tez na to
O iloczynie skalarnym będzie w 2 klasie
30 paź 21:17