.
ooooo: Dana jest funkcja f(x)=ax−2
a.Wyznacz parametry a,jesli wiadomo ze do wykresu nalezy punkt A=(3,6)
b.Podaj zbiór wartości tej funkcji
30 paź 20:19
52: A=(x,f(x))
30 paź 20:21
Qulka:
a=2
ZW=(−2;∞)
30 paź 20:21
sushi_gg6397228:
i w czym jest trudność ?
30 paź 20:22
5-latek: Wiesz przecież ze
Jeśli dany punkt należy do wykresu funkcji to znaczy ze spelnia jej równanie
Czyli do wzoru funkcji wstawiamy wspolrzedne danego punktu
Zazwyczaj jest f(x)=y
wiec y=ax−2
6=a3−2
6+2=a3
8=a3 (jak liczba podniesina do potęgi trzeciej da 8? Pomysl
Teraz napisz wzor tej funkcji wstawiając w miejsce a ta liczbe i narysuj wykres tej funkcji
30 paź 21:15