matematykaszkolna.pl
ciągi xxx: ktoś wytłumaczy dlaczego tak ciągi łatwe emotka Które wyrazy ciągu są ujemne jeśli:
  9 − n  
an =

, n ∊ N+
  7 − 3n  
No to ja to rozumiem tak, że mianownik może się zerować tylko jak za n podstawimy 73, ale że za n można podstawiać tylko liczby naturalne to mianownik mi się nie wyzeruje. Może być albo dodatni albo ujemny. I właśnie nie wiem jak rozwiązać tę nierówność, bo jak pomnożę obie strony równania przez mianownik to nie wiem co zrobić ze znakiem "<"
9 − n  

< 0
7 − 3n  
i co z tym zrobić pomoże ktoś
30 paź 19:28
ICSP: zamień iloraz na iloczyn.
30 paź 19:28
xxx: że tak: (9 − n)(7 − 3n) ? ale dlaczego? można tak?
30 paź 19:30
azeta: iloraz liczb jest ujemny tylko wtedy gdy ich iloczyn jest ujemny, takie ludzkie nie?
30 paź 19:31
ICSP: Tak właśnie się rozwiązuje tego typu nierówności. To co powstało jest nierównością kwadratową którą myślę, ze potrafisz rozwiązać. Potem ze zbioru rozwiazań wybierz liczby naturalne dodatnie i podaj odpowiedź.
30 paź 19:31
xxx: okej, dziękuję za pomoc dopiero dziś zaczęliśmy ciągi i stąd moja niewiedza
30 paź 19:38
Qulka: nie tyle się zamienia na mnożenie co po prostu obustronnie mnoży przez KWADRAT mianownika, żeby na pewno była to liczba dodatnia, która nie zmienia znaku nierówności
30 paź 19:53
5-latek: Jeśli niewiedza dotyczaca ciagow to OK bo zaczeliscie dopiero A jeśli niewiedza jak rozwiazywac nierownosci wymierne to nie bardzo rozumiem skad ta niewiedza skoro wyrażenia wymiernr sa przed ciągami ?
30 paź 20:03
azeta: najważniejsze, że już wie jak rozwiązać emotka
30 paź 20:04
5-latek: Tak zgadzam się w całej rozciaglosci emotka
30 paź 20:06