rozwiąż równanie
wiki3465: rozwiąż równanie:
a) x3 + x2 − 2 = 0
b) 2x3 +3x2 + 3x + 1 = 0
c) 3x2 + x2 + x =2
d) x6 + x4 − 17x2 + 15 = 0
30 paź 19:24
5-latek: Zastosuj twierdzienie Bezout
30 paź 19:27
ICSP: a co da nam same twierdzenie Bezout?
30 paź 19:29
azeta: a) na pierwszy rzut oka widać, że liczba 1 jest pierwiastkiem, czyli możemy podzielić przez x−1
a później to już bajka.
b) żadnych pierwiastków całkowitych, => trzeba użyć twierdzenia o pierwiastkach wymiernych,
poszukać i podzielić.
c) tak samo jak b
d)można na różne sposoby − podstawić np t=x
2, szukamy pierwiastków równania dla t, później
podstawiamy pod t=x
2, założenia itd, albo nie bawić się w podstawienia i od razu szukać

w c, tak na pierwszy rzut oka (mogę się mylić) bo to pewnie jest 3x
3 a nie 3x
2, wydaje się że
brak tutaj w ogóle wymiernych pierwiastków, więc trzeba by było się pobawić wzorkami

ale to
zależy czy to poziom liceum czy studia
30 paź 19:30
5-latek: Szuka dzielników wśród wyrazu wolnego
30 paź 19:30
ICSP: Twierdzenie Bezouta nic nie mówi o szukaniu pierwiastków.
b) lepiej rozbić 2x3 na x3 + x3. Pójdzie szybciej i przyjemniej.
30 paź 19:32
azeta: ano faktycznie, jak się pogrupuje to wyjdzie od razu
30 paź 19:33
wiki3465: azeta masz racje w c jest 3x3, mój bląd
30 paź 19:34
5-latek: Wiesz chodzi o to ze zależy jak kto umie i jak woli
Mi już np. trudno przychodzi rozbijanie wiec szukam dzielników
30 paź 19:34
Mariusz: b) wzory skróconego mnożenia
x3+ x3+3x2+3x+1=0
x3+\left(x+1\right)3=0
(x+x+1)(x2−x(x+1)+(x+1)2)=0
(2x+1)(x2−x2−x+x2+2x+1)=0
(2x+1)(x2+x+1)=0
31 paź 17:51