jak dla mnie czarna magia,ma ktos pomysl na to zadanko....
ekumena: pokoj Kasi ma ksztalt prostopadloscianu o wymiarach 4,5m na 4 m oraz wysokosci 2,5 m
Kasia chce pomalowac swoj pokoj (sufit i sciany)na bialo. okna i drzwi zajmuja 20 % powierzchni
scian pokoju. Jeden litr farby wystarczy na pomalowanie 13m2. Ile litrow farmy nalezy
kupic,aby
pomalowac pokoj dwukrotnie?
30 paź 19:15
5-latek: Czy Ty jesteś bezdomna ze nie wiesz jak wygląda pokoj ?
Czym jest sciana pokoju ? czym jest sufit ? (jaka figura ?
Jak się liczy pole takiej figury ?
Ile pokoj ma sscian a ile sufitow ?
30 paź 19:23
azeta: czyli sytuacja jest taka: mamy prostopadłościenny pokój − liczymy jego pole powierzchni
całkowitej− trzeba zauważyć że interesuje nas tylko jedna podstawa, bo druga czyli sufit druga
to podłoga, której nie malujemy, wiemy że 20% tej powierzchni to drzwi i okna. czyli mamy
jakąś powierzchnie ale malujemy z niej tylko 80%, bo reszta to drzwi i okna. wyjdzie nam tutaj
jakaś powierzchnia, więc aby dowiedzieć się ile tej farby potrzeba układamy proporcję że jedna
puszka starcza na 13m
2 to pytamy się ile tej farby trzeba aby pomalować tę naszą
powierzchnię, a cały wynik mnożymy razy dwa, no bo malujemy dwa razy
30 paź 19:23
ekumena: pole calkowite wyszlo mi 78,5
30 paź 19:27
ekumena: nie wiem
30 paź 19:29
dero2005:
Dwie ściany o wymiarach 4 * 2* 2,5 m = 20 m
2
Dwie ściany o wymiarach 4,5 * 2* 2,5 m = 22,5 m
2
Razem ściany 42,5 m
2
Okna i drzwi zajmują 20% czyli na ściany pozostaje 80% czyli 42,5*0,8 = 34 m
2
Sufit 4,5*4 = 18 m
2
Razem do pomalowania 34+18=52 m
2
Trzeba pomalować dwukrotnie więc mnożymy 52*2= 104 m
2
1 litr wystarczy na pomalowanie 13 m
2 więc układamy proporcję
1 − 13 m
2
x − 104 m
2
Mnożymy na krzyż
13*x = 1* 104
31 paź 10:07
ekumena: Nalezy kupic 8 litrow farby by pomalowac 2krotnie pokoj

dziekuje
1 lis 14:47