.
M: Czesc, proszę o pomoc. Musze przedstawic ilustracje graficzna ukladu nierownosci. Pokieruje
ktos co dalej i czy do tej pory jest ok?
x−3y+3≥0
{
2x+y≥8
x−3(8−2x)+3≥0
x−24+6x+3≥0
x−15≥0
x≥15
y≥8−2x
y≥8−2*15
y≥8−30
y≥−22
x≥15
{
y≥−22
30 paź 19:04
ICSP: źle. Nie masz równości : y = 8 − 2x tylko nierówność y ≥ 8 − 2x. Zatem podstawienie
wykonanie tuż pod pierwsza klamrą jest błędne.
30 paź 19:08
M: A wiec co ja mam tu zrobic?
30 paź 19:09
5-latek: To jest wszystko zle
Ilustracja graficzna układu rownan sa dwie linie proste postaci y=ax+b
Tutaj robisz tak samo z tym ze wykresem nie będzie linia prosta tylko jakiś obszar (bo to jet
nierownosc
czyli robisz tak
wyznaczaz y z 1 i 2 rowniania i rysujesz te nierownosci na wykresie
30 paź 19:10
Mila:

x−3y+3≥0
2x+y≥8
−−−−−−−−−−−−−
x+3≥3y
y≥−2x+8
−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
y≤ |
| x+1 punkty na prostej y= |
| x+1 i pod nią |
| | 3 | | 3 | |
y≥−2x+8 punkty na prostej y=−2x+8 i nad nią
Część wspólna − obszar A
Punkt przecięcia : P=(3,2)
30 paź 19:13
M: Ojej, dzięki wielkie, bo stanelam na obliczeniach y, skonczylam i nie wiedzialam jak mam to
rysowac, a na zajeciach nigdy tego nie mialam...
30 paź 19:19