Proszę o pomoc!!!
ooooo: wyznacz maksymalny przedział w którym funkcja f(x)= −2x2−5x+3 przyjmuje wartości nieujemne
30 paź 18:31
===:
a czego nie rozumiesz
30 paź 18:55
===:

nieujemne ... czyli ≥0
30 paź 18:57
ooooo: Δ=(−5)
2−4*(−2)*3=49
√Δ=7
x1= −(−5)−7/ −4 = 1/2
x2=5+7/−4 = −3
czyli jak ma być nieujemna czyli 1/2

?
30 paź 19:08
===:
dla jakich argumentów (iksów) wartości funkcji są nieujemne (≥0)
x∊....
30 paź 19:34
ooooo: nie wiem

strzelam
x∊ (0, 1/2)
albo coś z
∞
30 paź 19:40
Qulka: x∊<−3 ; 1/2> bo dla takich iksów ta zielona linia jest nad osią czyli wartości funkcji są
dodatnie
30 paź 19:57
ooooo: okej teraz już rozumiem,dzięki
30 paź 20:03