=====
kyrtap: Pytanie kontrolne czym różni się = od ≡ ?
30 paź 17:51
5-latek: czytałem gdzies ze to oznacza to samo
30 paź 17:56
kyrtap: właśnie czytam książkę i raz zapisują za pomocą = a czasami za pomocą ≡
30 paź 17:57
kyrtap: jeżeli to samo to dzięki 5 − latku za pomoc
30 paź 18:01
ICSP: ≡ używa się w trochę innych sytuacjach niż = .
30 paź 18:04
kyrtap: |CSP możesz objaśnić ?
30 paź 18:05
ICSP: Przystawanie trójkątów albo kongruencje ?
ΔM = ΔD czy ΔM ≡ ΔD ?
Tak samo jest w kongruencjach.
30 paź 18:08
kyrtap: ja mam przy równaniach różniczkowych
30 paź 18:19
ICSP: w takim razie bez różnicy. Zależy od prowadzącego.
30 paź 18:25
:): jest tu pewna subtelność. Z punktu widzenia ogolnego znaczy to to samo..ale jak nie do końca
roumiesz znaczenie ≡ to używaj =.
Np 5=2+3,
5≡2+3 byłoby bardzo nienaturalne
natomiast np jeżeli mamy funkcję stale równą 1 to bardziej tu pasuje f≡1.
30 paź 18:40
kyrtap: dokładnie o to chodzi
30 paź 18:53
b.: Moim zdaniem większe znaczenie ma taki symbol przekreślony /≡ (z przekreśleniem jak w ≠),
a) f ≠ 0 −− chyba w pewnym kontekście można rozumieć jako f(x)≠0 dla każdego x,
(choć nie jestem pewien, bo ja bym tego tak nie użył)
b) f /≡ 0 −− oznacza, że f(x)≠0 dla pewnego x, czyli f nie jest tożsamościowo 0
Osobiście nie lubię tego symbolu w wersji dla funkcji. Wolę pisać f(x)≠0 w znaczeniu a (zgodnie
z konwencją, że duży kwantyfikator jest domyślny), f≠0 w znaczeniu b.
30 paź 22:16
kyrtap: ok dzięki wielkie za pomoc moi mili
30 paź 23:08