matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
niewymierność
Karolcia:
usuń niewymierność z mianownika
2
√
2
+
√
3
−1
podstawiłam sobie za
√
2
+
√
3
=m ale mimo tego nie wyszło mi
30 paź 17:30
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1840.html
30 paź 17:31
Mila:
2
(
√
2
+
√
3
)+1
*
=
(
√
2
+
√
3
)−1
(
√
2
+
√
3
)+1
2*(
√
2
+
√
3
+1)
=
(
√
2
+
√
3
)
2
−1
2
2*(
√
2
+
√
3
+1)
=
=
2+2
√
6
+3−1
2*(
√
2
+
√
3
+1)
2
√
6
−4
=
*
=
2
√
6
+4
2
√
6
−4
2*(
√
2
+
√
3
+1)*(2
√
6
−4)
=
=
4*6−16
2(
√
2
+
√
3
+1)*(2
√
6
−4)
=
=
8
(
√
2
+
√
3
+1)*(
√
6
−2)
=
=
2
(
√
2
+
√
6
−2)
=
=
2
30 paź 18:47