Wykaż ze zachodzi równość
[F[Karolcia]]: Wykaż że zachodzi równość
√13−4√3+√4(7−4√3=3
chciałam podnieść do kwadratu ale nie wychodzi mi to
13−4√3+2√(13−4√3)(28−16√3)+28−16√3=9
30 paź 16:40
5-latek: No to zrobmy to tak
√13−4√3= √12−1= 2√3−1
√4(7−4√3= 2√7−4√3 (wyciąganie czynnika przednawias
√7−4√3= √4−√3= 2−√3
√13−4√3+√4(7−4√3=2√3−1+2(2−√3)= dokończ
30 paź 17:12
5-latek: nie przed nawias tylko przed pierwiastek
30 paź 17:13
Mila:
Podpowiedź:
(2−√3)2=4−4√3+3=7−4√3
(1−2√3)2=1−4√3+4*3=13−4√3
30 paź 17:15
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Zaraz będę wstawial problemy z wektorow dalej
30 paź 17:16
Mila:
30 paź 17:19
[F[Karolcia]]: Dziękuję wszytskim

ale znalazłam metode
piewszą liczbę spod pierwiastka mozna zapisać jako {2−
√3}
2 a druga liczba to
√4(2−√3)2
30 paź 17:24
[F[Karolcia]]: e jest to samo co zapisał 5−latek i Mila
30 paź 17:26