Prosze o pomoc
.: Dla jakich wartosci parametru a parabola o rownaniu y=ax
2−5ax−2 wycina ze stycznej do krzywej
o rownaniu y=(2x−3)/(x−1) w punkcie P o odcietej x=2 odcinek, ktorego srodkiem jest punkt P?
W ogole nie rozumiem tego zadania
30 paź 11:04
J:
Na poczatek trzeba wyznaczyć równanie tej stycznej
30 paź 11:09
.: Co to znaczy "wycina ze stycznej do krzywej"?
30 paź 11:10
J:
tzn....parabola tak przecina styczną,ze wycina z niej odcinek,którego srodkiem jest punkt P
30 paź 11:11
.: Moglbys/moglabys narysowac zebym bardziej zrozumial?
30 paź 11:16
J:
najpierw zajmijmy się styczną ..musimy mieć jej równanie
30 paź 11:18
J:

Niebieska, to podana funkcja, zielona parabola , P jest środkiem odcinka AB
30 paź 11:21
.: Styczna do krzywej y=f(x) w punkcie A=(x0,f(x0)) okreslona jest rownaniem:
y−y0=f'(x0)(x−x0).
Wiem jak liczyc pochodna, ale co mam podstawic?
30 paź 11:23
J:
masz podane: x0 = 2
30 paź 11:23
.: Dzieki za rysunek. Juz troche bardziej rozumiem.
30 paź 11:24
.: y−y0=f'(2)(x−2) ?
30 paź 11:25
.: f'(2x−2)=2
y−y0=2
30 paź 11:33
.: A co jest y0?
30 paź 11:36
J:
| | 2x−3 | |
źle liczysz styczną .. popatrz na funkcję : y = |
| |
| | x−1 | |
30 paź 11:36
.: Jaki jest punkt stycznosci z ta funkcja?
30 paź 11:40
.: P=(2,y)
30 paź 11:41
J:
x0 = 2
30 paź 11:41
J:
jakie masz równanie stycznej ?
30 paź 11:42
.: Taak czyli ze punkt P=(x,y), gdzie x=2 ale co z y−kiem?
30 paź 11:43
===:
f(2)=1
| | 2(x−1)−(2x−3) | | 1 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
f'(2)=1
Oś symetrii Twojej paraboli to x=2,5
Przechodzi ona przez A=(0,−2)
dalej proste rachunki
30 paź 11:45
.: Bo styczna :y−y0=f'(x0)(x−x0). Mamy juz x0.
30 paź 11:45
.: To jakie jest to rownanie stycznej do krzywej?
30 paź 11:53
J:
y = x − 1
30 paź 11:55
===:
równanie stycznej to
y−1=1(x−2) ⇒ y=x−1
30 paź 11:55
.: Ok super, czyli ze P=(2,1)
30 paź 12:00
J:
tak , to punkt P
30 paź 12:05
.: Ok to mamy styczna i punkt P.
30 paź 12:14
.: To teraz trzeba obliczyc a z paraboli
30 paź 12:14
.: To teraz jak mam obliczyc te a jezeli tylko mam punkt P i wiem ze ta parabola przechodzi przez
punkt (0,−2)?
30 paź 12:42
J:
skorzystaj z faktu, że wierzchołek ma odciętą : xw = 2,5
30 paź 12:51
.: Jak to obliczyles/obliczylas?
30 paź 13:00
.: y=ax2−5ax−2
Mamy (0,−2) i (2.5,y). Dalej nie moge wyznaczyc a
30 paź 13:38
===:
30 paź 13:58
Tadeusz:
... widzę,że nie masz ochoty dokończyć
A że zadanko ciekawe ... to chyba warto
Przyrównując szukaną parabolę i styczną (ich równania) ax
2−5ax−2=x−1 otrzymamy
iksowe współrzędne punktów przecięcia.
Nie interesują nas ich wartości ... wykorzystamy zaś fakt, że:
x=2 jest osią symetrii dla g(x)=ax
2−5ax−x−2+1
g(x)=ax
2−(5a+1)x+1
30 paź 20:41
.: Patrz, nooo teraz sie zgadza. Dziekuje bardzo Tadeusz
30 paź 21:47
Tadeusz:
duży rośnij
30 paź 21:50