tekstowe o rozmnażaniu
kris: witajcie, problem ze znalezieniem wzoru ....
Mamy MATKĘ która co miesiąc rodzi 1 dziecko. Każde dziecko po 4 miesiącach staje się dorosłe
(kolejna matka) i rodzi kolejne dziecko.
Pytanie ile będzie matek a ile dzieci po X miesiącach ....
29 paź 21:21
sushi_gg6397228:
rozpisz na piechotę
29 paź 21:34
kris: na piechotę nie otrzymam wyniku dla X okresów
29 paź 21:39
sushi_gg6397228:
ale zobaczysz schemat
29 paź 21:39
kris: ze schematu wyłania mi się tablicowy typ danych tylko wzou na to nie widzę jak z dziecka ma mi
się matka zrobić .. jak tą daną "przepisać"
29 paź 21:46
misiak:
jakoś rekurencyjnie może
29 paź 21:54
kris: "na pieszo" pierwsze pokolenie wychodzi tak:
matki dzieci
1,00 12,00 18
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,25 2,50 2,75 3,00 3,00 0,00 0
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,25 2,50 2,75 2,00 0,75 3
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,25 2,50 2,00 0,50 2
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,25 2,00 0,25 1
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,00 0,00 0
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 1,00 0,75 3
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,50 1,00 0,50 2
0,25 0,50 0,75 1,00 1,25 1,00 0,25 1
0,25 0,50 0,75 1,00 1,00 0,00 0
0,25 0,50 0,75 0,00 0,75 3
0,25 0,50 0,00 0,50 2
0,25 0,00 0,25 1
12 matek i 18 dzieciaków dle 12 okresów
rekurencyjnie nie wiem jak zdjąć dziecko gdy dorośnie
chyba że trzymać się tego że od 5 okresu mamy +1 matkę a liczba dzieci dla matki się nie
zmienia, jedno dorasta inne się rodzi, ale jak to zapisać we wzorze ?
29 paź 22:24
Qulka: mi po roku wyszło 26 matek i 43 dzieci
29 paź 23:17
Qulka:
miesiące matki dzieci
1 1 1
2 1 2
3 1 3
4 2 3
5 3 4
6 4 6
7 5 9
8 7 12
9 10 16
10 14 22
11 19 31
12 26 43
13 36 59
14 50 81
15 69 112
16 95 155
17 131 214
18 181 295
19 250 407
20 345 562
21 476 776
22 657 1071
23 907 1478
24 1252 2040
25 1728 2816
26 2385 3887
27 3292 5365
28 4544 7405
29 6272 10221
30 8657 14108
31 11949 19473
32 16493 26878
33 22765 37099
34 31422 51207
35 43371 70680
36 59864 97558
37 82629 134657
38 114051 185864
39 157422 256544
40 217286 354102
41 299915 488759
42 413966 674623
43 571388 931167
44 788674 1285269
45 1088589 1774028
46 1502555 2448651
47 2073943 3379818
48 2862617 4665087
29 paź 23:34
Qulka: rekurencyjnie
m1=m2=m3=1
d1=1 d2=2 d3=3
od 4tego miesiąca czyli dla x≥4
nx=mx−3
mx=mx−1+nx−1
dx=dx−1−nx+mx
29 paź 23:55