matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stosunek podziału
x:
Mamy dowolny trapez o danych podstawach, oraz P i Q dane w taki sposób, że
AP
BQ
=
= x
CP
DQ
Trzeba wyznaczyć długość PQ jako funkcja zmiennej x
Proszę o wszelkiego rodzaju wskazówki
29 paź 21:15
x:
proszę macie jakieś pomysły ?
29 paź 21:50
Qulka:
podobieństwo trójkątów do bólu i wychodzi
a−bx
PQ=
x+1
29 paź 22:43
Qulka:
PS
k
1
=
=
obojętnie k czy t
a
kx+k
x+1
29 paź 23:43
Qulka:
taka dygresja że : jeśli ABC∼PSC i PC nazwałaś k to raczej nie t
(mimo że tu to bez znaczenia
)
30 paź 00:19