.
NG: Wyznacz wartości (o ile istnieja) funkcji f: największej M i najmniejszej m w podanym zbiorze:
| | 10x | |
f(x)= |
| , x∊(0,10) |
| | x2+1 | |
Z jednegopkt krytycnzego x=1 wychodzi f max(1)=5 (drugi pkt krytyczny nie należy do dziedziny)
Pytanie moje jednak brzmi: Dlaczego wartość najmniejsza nie istnieje?
Powinnam policzyć granice 0 i 10 ale wychodzi mi że
źle policzyłam granice? czy o co chodzi?
29 paź 21:10
J:
i dobrze Ci wychodzi ...ale ta funkcja nigdy nie osiągnie tych wartości bo przedział (0,10)
jest otwarty.. funkcja ma natomiast maksimum równe 5
29 paź 21:23
NG: Aha. Czyli tak po prostu. Na lekcji robiliśmy tylko przykład gdzie granica była niewłaściwa i
myślałam, że ma wyjść niewłaściwa, żeby nie było w tych pkt wartości najmniejszej
29 paź 21:26
NG: Dzięki
29 paź 21:26