Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x_0
Jurand nie ze Spychowa: Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x
0
| | 2x2−5x−3 | |
f(x)= |
| jeśli x≠3 |
| | x−3 | |
f(x)= 7 jeśli x=3
x
0=3
29 paź 21:04
J:
| | 2x2−5x−3 | |
sprawdź czy limx→3 |
| = 7 .. jesli tak, to jest ciągła |
| | x−3 | |
29 paź 21:07
olekturbo: 1) funkcja musi należeć do dziedziny
2) musi istnieć granica w punkcie x0
3) granica funkcji w punkcie x0 musi się równać f(x0)
29 paź 21:07
J:
1) ?
29 paź 21:10
Jurand nie ze Spychowa: Jeżeli z pierwszego równania wychodzi nieskończoność to oznacza, że granicy w punkcie x0 nie
ma?
29 paź 21:24
J:
a jakim to cudem wychodzi Ci ∞ ?
29 paź 21:29
Jurand: | | 1 | |
Na początku symbol nieoznaczony a po przekształceniu |
| czyli ∞ ? |
| | 0 | |
29 paź 21:40
J:
rozłóż licznik na czynniki
29 paź 21:41