Parzystość i nieparzystość
zosia: Mam pytanie dotyczące sprawdzania parzystości funkcji.
Jak mam sin(−x) to jest to samo co sinx, ale czy jak mamy cos(−x) to czy jest to to samo co
cosx? I jeszcze z tangensem, czy tg(−x) to to samo co tg(x)
29 paź 20:05
29 paź 20:07
J:
sin(−x) = − sin .... nieparzysta
cos(−x) = cosx ....parzysta
tg(−x) = −tgx
ctg(−x) = −ctx
29 paź 20:07
zosia: To w takim razie ta funkcja jest parzysta czy nieparzysta?
29 paź 20:14
J:
| | (−x)2*sin(−x) | | x2sinx | |
f(−x) = |
| ⇔ − |
| = −f(x) .. nieparzysta |
| | I−xI | | IxI | |
29 paź 20:17
olekturbo: Ani taka ani taka
29 paź 20:17
olekturbo: ahm sorki
29 paź 20:17