matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę szeregu geometrycznego
gruby:
Oblicz sumę szeregu geometrycznego 1 +
√
2
2
+
1
2
+ ... Wiem że q =
√
2
2
a1 = 1 Liczę ze wzoru S =
a1
1−q
Wynik wychodzi mi 0 i nie wiem gdzie leży problem
29 paź 19:51
J:
1
2
w rachunkach... S =
=
... i usuń niewymierność
1 − (
√
2
/2)
2 −
√
2
29 paź 19:53
5-latek:
√
2
2−
√
2
1−
=
2
2
Wiec problem lezy w zdolnościach rachunkowych
29 paź 19:57