??
asia: zaznascz funkcje odwrotną do podanej:
f(x)=(110)x+1
29 paź 19:42
J:
| | 1 | |
y = |
| *(1/10)x ⇔ 10y = (1/10)x ⇒ log(10y) = log(1/10)x ⇒ |
| | 10 | |
⇔ 1 + logy = − x ⇒ x = −(logy + 1)
f
−1(x) = −(logx + 1)
29 paź 19:51
asia: a na obrazku jak top bedzie wygladalo? oczywiscie dziedzina to pd 0,plus neiskonczonosci a
zbior to y naleza do R?
29 paź 19:55
J:
rysujesz: y = logx + 1 i odbijasz symetrycznie względem osi OX
29 paź 20:02
asia: czyli stosuje tu translacje o wektor −1,0?
29 paź 20:02
J:
nie bredź
29 paź 20:03
asia: twju, 0,−1?
29 paź 20:03
J:
rysujesz: y = logx , przesuwasz o 1 do góry...... i odbijasz
29 paź 20:04
J:
v = [0,1] + odbicie
29 paź 20:05
asia: dziedzina to 0,+nieskonczonosc a zw to Y nalezace do R

?
29 paź 20:05
J:
D: (0,+∞)
Zw = R
29 paź 20:06