Zespolone raz jeszcze
Benny: Nie wiem co się stało z tamtym postem, ale jakoś dziwnie mi go otwiera.
Rozwiąż równanie: z' − z sprzężone(jak tutaj to napisać?)
−i*(z')
4=64*|z|
6*z
−8
−i*(z')
4*z
8=64|z|
6
e
[(3π)/2]*i*e
−4iφ*e
8iφ*r
12=64*r
6*e
0
r
12=64*r
6
To ma być układ, ale coś mi dziwnie pokazuje jak daje "k".
Z tego dostaje:
r=0 lub r=2
| | 1 | |
Wydaje mi się że rozwiązania będą tylko 4, bo w pierwszej linijce mamy z−8= |
| , więc z |
| | z8 | |
ma być różne od 0.
Ktoś potwierdzi?
29 paź 19:40
PW:
−i(z̅)4z8 = 64|z|6, z≠0
i(z̅z)4z4 = 64|z|6
i|z|8z4 = 64|z|6
i|z|2z4 = 64
jest niewątpliwie równaniem czwartego stopnia.
29 paź 19:51
Benny: Czyli jak wiem, że z jest różne od 0 to mogę podzielić moduły? Jak piszesz to sprzężenie?
29 paź 20:12
PW: Kopiuję do pamięci znak "Combining Overline" z zestawu czcionki Microsoft Sans Serif za pomocą
programu charmap,exe (Tablica znaków). Znak ten ma taką ciekawą własność, że nie jest kolejnym
znakiem w tekście, lecz "naskakuje" na poprzedni, np. h̅. Niestety chyba nie można z
klawiatury uzyskać tego "Overline" jako kombinacji Alt0xyz.
Możesz to po prostu skopiować stąd: z̅ i zapisać w Notatniku w zbiorze trudneznaki.txt i
kopiować zawsze stamtąd (szybciej będzie)
29 paź 20:25
Benny: Ok, dzięki.
Rozwiązywałem sobie pewne zadanko.
| | π | | π | |
(sin |
| −icos |
| )4 − trzeba zapisać w postaci trygonometrycznej. |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
No i zapisałem, że cosφ=sin |
| i sinφ=−cos |
| . |
| | 8 | | 8 | |
Wychodzi na to, że jest to czwarta ćwiartka.
| | π | | 3π | | π | | 13 | |
Zapisuje sin |
| =(cos( |
| + |
| ) z cosinusem to samo i wychodzi, że φ= |
| π i |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
ładnie jak podniosę do potęgi 4 wychodzi i.
Czy da się rozwiązać to tak:
| | π | | π | |
cosφ+sinφ=sin |
| −cos |
| /()2 |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
1+2sinφ*cosφ=1−2sin |
| cos |
| |
| | 8 | | 8 | |
Jak tak można to jak to dalej pociągnąć?
29 paź 21:39
Mila:
| | π | | π | | π | | π | |
=[sin2 |
| −2i*sin |
| *cos |
| −cos2 |
| ]2= |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
=[(−1)*(cos |
| +i*sin |
| )]2 |
| | 4 | | 4 | |
teraz już banalne.
29 paź 21:52
Benny: Ok, a co jeśli potęga byłaby parzysta? Moje pytanie jest nadal aktualne co do tego czy można
tamto rozwiązanie pociągnąć.
29 paź 21:57
Mila:
Przecież masz parzystą potęgę.
Po co chcesz się umartwiać?
Zastanowie się nad φ i napiszę.
Możesz tak:
29 paź 22:25
Benny: Ja się nie umartwiam. Rozwiązałem sobie po swojemu, ale mój kolega sobie tak wymyślił i
zastanawia się czemu tak nie można
29 paź 22:34
Mila:
Prawa strona jest ujemna, a lewa?
29 paź 22:48
Mila:
Najbardziej bezpieczny jest sposób z 22:25.
29 paź 22:50
Benny: O lewej nic nie wiemy, bo argz∊<0;2π).
29 paź 23:12
Benny:
30 paź 17:31
Benny: Pierwsze kolokwium i już w pokoju uświadomiłem sobie, że w poleceniu było trzeba przedstawić w
postaci graficznej. Coś mi się wydaję, że nigdy się tego nie nauczę

(chodzi o przekazanie
wiedzy)
31 paź 00:20
Mila:
Jakie miałeś zadanie na kolokwium? Nie martw się, na początku tak bywa.
31 paź 16:36
Benny: W pierwszym była łatwa indukcja podzielności przez 43 bodajże. Drugie z iloczynu
kartezjańskiego też łatwe, wystarczyło narysować w układzie kartezjańskim i wychodziła
sprzeczność. W trzecim były dwie liczby zespolone, które trzeba było zapisać w postaci
trygonometrycznej. Czwarte było takie jak tu na początku tylko inny przykład i właśnie tutaj
zapomniałem przedstawić graficznie. Piątym zadaniem był wielomian zespolony, łatwe, bo dany
był jeden pierwiastek. Było w którymś jeszcze na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć rez6>0 coś
takiego mniej więcej.
31 paź 20:47
Mila:
No, to czekamy na wyniki, na pewno będzie dobrze (⇔zaliczone).
31 paź 21:41
Benny: Też tak myślę
31 paź 22:00