matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
Ila:
3
1
+
=0
2x
2
−10x+8
x
3
−4x
2
−x+4
29 paź 19:29
pigor:
..., ponieważ
3
1
... ⇒
+
= 0 ⇒
2(x
2
−5x+4)
x
2
(x−4)−1(x−4)
3
1
⇒
+
=0 /*2(x−4)(x−1)(x+1) i (*)
x∊R \{−1,1,4}
⇒
2(x−4)(x−1)
(x−4)(x−1)(x+1)
⇒ 6(x+1) +2=0 ⇔ 6x+8=0 ⇔
x= −
4
3
, stąd i z (*) − szukane rozwiązanie
29 paź 19:42