Pochodna
elefant: | | 1 | |
Czy jeśli x=−1 nie należy do dziedziny to można liczyć pochodną funcki |
| ? |
| | x+1 | |
29 paź 19:10
5-latek: Wedlug mnie tak
29 paź 19:13
elefant: liczyć pochodną dla pkt x=−1 nie sprecyzowałem
29 paź 19:15
PW: Liczyć pochodną czegoś co nie istnieje?
| | f(x0)+h − f(x0) | |
f'(x0) = lim |
| |
| | h | |
h→0
29 paź 19:42
olekturbo: Funkci na pewno nie
29 paź 19:44
pigor: ..., można, ale nie w tym punkcie x= −1
| | 1 | |
czyli f(x)= |
| i D f =R \ {−1}, |
| | x+1 | |
| | 1 | |
to f '(x)= −(x+1)−2 = − |
| i D f' = D f. ...  |
| | (x+1)2 | |
29 paź 19:51
elefant: Dziękuję

nie byłem pewien.
29 paź 20:08
pigor: ... , czyli różniczkujesz funkcje f i na koniec podajesz
dziedzinę otrzymanej funkcji f' (pochodnej funkcji f) . ...
29 paź 20:20