Wyznacz promień okręgu opisanego.
zumii: Wiedząc, że trapez prostokątny o podstawach 12 i 6 można wpisać w okrąg znajdź jego promień.
Proszę o pomoc.
Odp. : 4.
29 paź 19:06
Eta:

r
2=(6−r)(12−r) ⇒ 18r=72 ⇒
r=4
29 paź 19:14
pigor: ..., z warunków zadania tym trapezem jest
...

prostokąt, więc jeśli
R=?, to
(2R)
2=12
2+6
2 ⇔ 4R
2=180 ⇔ R
2=45 ⇒
R= 3√5...
29 paź 19:15
Eta:
29 paź 19:17
Eta:
Sprawdź treść zadania !
29 paź 19:20
zumii: Dziękuję bardzo

Tylko skąd wiemy, że w tym trójkącie jest kąt prosty?
29 paź 19:22
Eta:

Do tej treści, którą napisałeś ,to.............. ( jak podał
pigor
odp R= 3
√5
29 paź 19:25
zumii: Przepraszam, ale okazało się, że źle wpisałam treść :
*wiedząc, że W trapez prostokątny można wpisać okrąg....
29 paź 19:29
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β= 90
o
to trójkąt BOC jest ..........
29 paź 19:30
zumii: Już rozumiem, dziękuję
29 paź 19:38