nierówność wielomianowa
jadwiga: x3 − x2 − x − 2 <0
29 paź 18:51
Janek191:
x1 = 2
bo
8 − 4 − 2 − 2 = 0
Dzielimy
( x3 − x2 − x − 2) : ( x − 2) = x2 + x + 1
− x3 +2x2
−−−−−−−−−−−−−−
x2 − x
− x2 + 2 x
−−−−−−−−−−−−
x − 2
− x +2
−−−−−−−−
0
x2 + x + 1 > 0 , bo a = 1 > 0 i Δ = 1 − 4*1*1 = − 3 < 0
( x − 2)*( x2 + x + 1) < 0 ⇔ x − 2 < 0 ⇔ x < 2
Odp. x ∊ ( −∞ ; 2)
=============
29 paź 18:57
pigor: ..., lub tak :
L(2)=0 ⇒
x3−x2−x−2 < 0 ⇔ x
3−2x
2+x
2−2x+x−2 < 0 ⇔
⇔ x
2(x−2)+x(x−2)+1(x−2) < 0 ⇔ (x−2)(x
2+x+1) < 0 ⇔
⇔ x−2< 0 i x
2+x+1>0 dla x∊R ⇔
x<2 ⇔
x∊(−∞ ; 2) . ...
29 paź 19:04
Eta:
x4−x2−x−2= x4−2x2+x2 −2x+x−2 ⇒x2(x−2)+x(x−2)+(x−2) =(x−2)(x2+x+1)<0
x2+x+1 >0 dla każdego x∊R to x−2<0 ⇒ x<2
Odp: x∊(−∞, 2)
=============
29 paź 19:05
Eta:
29 paź 19:06