nierówności
Maryla27: Rozwiąż nierówność
Proszę o pomoc.
29 paź 18:48
29 paź 18:51
52: hmm a jakbyś tak podstawiła ? nie łatwiej ?
2x=t ?
29 paź 18:52
Maryla27: Bardzo dziekuję.
29 paź 18:52
Maryla27: | t − 1 − 2t − 5t(t − 1) | |
| < 0 |
| t(t − 1) | |
| −t − 1 − 5t2 + 5t | |
| < 0 |
| t(t − 1) | |
| −5t2 + 4t − 1 | |
| < 0 |
| t(t − 1) | |
Co dalej?
Δ wychodzi mi ujemna. Co robię źle?
29 paź 19:06
Maryla27:
−5
2 + 4t − 1 < 0
Δ = 16 − 20 < 0
29 paź 19:10
52: wzór na Δ to ?
29 paź 19:11
PW: Sie cieszyć, a nie szukać winy w sobie (ewentualnie jeszcze raz sprawdzić rachunki).
29 paź 19:12
Maryla27:
Δ = b2 − 4ac = 42 − (−5) * (−1) = 16 − 20 = −4
29 paź 19:13
Maryla27: Δ = b2 − 4ac = 42 − 4* (−5) * (−1) = 16 + 20 * (−1) = 16 − 20 = −4
29 paź 19:15
Maryla27: Gdzie zrobiłam błąd? Proszę o pomoc.
29 paź 20:12
EMILIA: αβ
29 paź 20:24
PW: Maryla27, dlaczego wpadasz w panikę? Przecież Δ<0 to świetna wiadomość (funkcja kwadratowa
przyjmuje tylko wartości ujemne, bo współczynnik przy t2 jest ujemny).
29 paź 20:29