matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Trzeszcz:
a) sin 2x * tg x = sin x b) cos
2
x + 6cos x + 5 = 0 c) sin (3x+π) = sin (x−π) z góry dziękuję za pomoc
29 paź 18:44
52:
a) cos x≠0 sin 2x * tg x = sin x
sin x
2 sin x cos x *
= sin x /: sin x
cos x
sin x
2 cos x *
= 1
cos x
2 sin x = 1 /: 2
1
sin x =
2
dalej sam/a
b) i c) spróbuj sama
w b) podstaw t=cos x
29 paź 18:50