Zadania z modułem
jadwiga: 2|x+6| + |x−6| − |x| =18
Bardzo proszę o wytłumaczenie dlaczego wynik wynosi:
x= − 12 i 0≤x≤6
Głównie chodzi mi o ten zakres.
29 paź 18:08
5-latek: To pokaz jak rozwiązujesz
29 paź 18:10
jadwiga: Doszłam do następujących wyników: x= − 12 , x = 0, x ∊ R, x= 6
i nie rozumiem tego zakresu, dlaczego nie podaje sie samych wyników.
29 paź 18:13
===:
zauważ, że w tym przedziale dostajesz
2(x+6)−x+6−x=18 18=18 tożsamość czyli równanie spełniają wszystkie z
przedziału
29 paź 18:14
jadwiga: aaa, już rozumiem

zapomniałam o przedziale
29 paź 18:15
===:
29 paź 18:34