wyznaczanie wartości współczynników wielomianu
bartuś: Wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu:
W(x) = x3 + ax2 + bx + 7 wiedząc, że W(2) = 1 oraz reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
x−1 jest równa 7
29 paź 17:59
===:
8+4a+2b+7=1
1+a+b+7=7
i licz
29 paź 18:02
bartuś: skąd się bierze 1+a+b+7=7 ?
29 paź 18:10
===:
W(x)=P(x)(x−1)+7
W(1)=P(x)(1−1)+7
W(1)=0+7
1+a+b+7=7
29 paź 18:20
bartuś: 4a + 2b + 14 = 0
1 + a + b = 0
______________
+ −−> −15 = 5a + 3b
a = −3 − (3/5)b
b = −(15/3) − (5/3)a
a = 6, b = 5
Chyba się zgadza. Wielkie dzięki.
29 paź 18:35
===:
...sprawdź raz jeszcze
29 paź 18:40