Pomocy
xxx: Pomocy



Proszę o rozwiązanie zadań:
1.Rozwiąż równanie:
2.Rozwiąż nierówność:
3.Wyznacz dziedzinę:
| | 1 | |
y=√ |log12x|−2 Tu jest log przy podstawie |
| z x |
| | 2 | |
29 paź 17:11
52: 1) 2x+2−x=2
29 paź 17:15
xxx: Nad tą postacią się zastanawiałem, ale raczej nie tak to ma wyglądać
29 paź 17:18
olekturbo: A jak XD
29 paź 17:19
xxx: No dobra, to co z tego wyjdzie?
Bo nie mogę załapać?
29 paź 17:24
olekturbo: x − x = 2 więc
29 paź 17:25
xxx: Jak x−x=2
skoro
x−x=0
to znaczy że:
0=2
raczej 0≠2
Dobrze dedukuję?
29 paź 17:27
xxx: Jest ktoś w spanie pomóc mi rozwiązać te zadania?
29 paź 17:37
5-latek: Zadanie nr 1
2
x=t i t>0 (bo wartości funkcji wykładniczej sa zawszse dodatnie
| | 1 | |
t+ |
| −2=0 (obustronnie przez t |
| | t | |
t
2+t−2=0
rozwiąż to i wroc do podstawienia
29 paź 17:51
5-latek: Zle
obustronnie przez t
t2+1−2t =0
29 paź 17:56
xxx: wychodzi t=1
Więc co dalej?
jak ma to podstawić?
29 paź 17:59
pigor: ...,
| | 1 | |
2x+ |
| = 2 /*2x ⇔ 22x−2*2x+1= 0 ⇔ (2x−1)2=0 ⇔ |
| | 2x | |
⇔ 2
x−1=0 ⇔ 2
x= 2
0 ⇔
x=0 . ...
29 paź 18:00
5-latek: 2x=1 to x=?
29 paź 18:02
xxx: To już ma sens

Dzięki.
A kolejne przykłady jak zrobić?
29 paź 18:03
5-latek: Podsatw x=0 do równania wyjściowego i sprawdz rozwiązanie
29 paź 18:05
xxx: Ten przykład już wiem jak rozwiązać, ale chodzi mi o przykład 2 i 3 które sa na samym początku
mojego postu
29 paź 18:08
pigor: ..., np. tak:
| 2 | | 4 | |
| ≤ |
| /*x2(x2+3) i (*)x≠0 ⇒ 2x(x2+3) − 4x2 ≤0 /:2 ⇔ |
| x | | x2+3 | |
⇔ x (x
2+3−2x) ≤ 0 ⇔ x (x
2−2x+3) ≤ 0 ⇔ x (x
2−2x+1+2) ≤ 0 ⇔
⇔ x ((x−1)
2+2) ≤ 0, stąd i z (*) ⇔
x < 0 ⇔
x∊(−∞ ; 0). ...
29 paź 18:18
pigor: ..., dana funkcja y =
√ | log1/2 x | −2 , to jej D określa
układ nierówności :
x >0 i | log
1/2 x | −2 ≥ 0 ⇒
⇔ | log
1/2 x | ≥2 ⇔ ( 0< x<1 i log
1/2x ≥2) v (x>1 i −log
1/2x ≥2) ⇔
⇔ (0< x <1 i x ≤ (
12)
2) v (x>1 i log
1/2x ≤ −2 ) ⇔
⇔ (0< x<1 i x ≤
14 v (x>1 i x ≥(
12)
−2) ⇔
⇔ (0< x ≤
14 v (x >1 i x ≥ 4) ⇔
(0< x ≤ 14 v x ≥ 4 ⇔
⇔ x∊
D= (0 ; 14] U [4 ;+∞) − szukana
dziedzina funkcji . ...
29 paź 18:46