niewymierność
Kacper16:
usuń niewymierność z mianownika
| 3 | | 3 | | 4+√3 | | 12+3√3 | | 12+3√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 4−√3 | | 4−√3 | | 4+√3 | | 16−3 | | 13 | |
Czy dobrze?
29 paź 17:08
5-latek:
29 paź 17:09
olekturbo: OK
29 paź 17:09
Kacper16:
Jaka jest ostatnia cyfra 224?
Jaka jest ostatnia cyfra 324?
29 paź 17:09
Kacper16: Dziękuję za odpowiedź.
29 paź 17:10
olekturbo: 2...
4...
8...
16...
32...
64...
zmienia sie co 4
24:4 = 6 (bez reszty) wiec 4/4 czyli 6
29 paź 17:10
Mila:
Albo tak:
224=(24)6=166=....6⇔ostatnia cyfra to 6
324=(34)6=816=......1 ⇔ostatnia cyfra to 1
29 paź 21:10