matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamki proste
Agatha:
Jak to rozłożyć na ułamki proste.
3x+1
(x+1)(x
2
−1)
29 paź 17:07
52:
mianownik=(x+1)(x−1)(x+1)=(x+1)
2
(x−1) coś świta czy dalej pustka ?
29 paź 18:57
Agatha:
bardziej chodzi mi o wynik
29 paź 20:50
J:
A
B
C
=
+
+
(x+1)
2
x+1
x−1
29 paź 20:53