Ile punktów wspólnych mają wykresy s i g w przedziale <0;2π>?
Kinga: a) f(x) = sinx + cosx, g(x) = √2
b) f(x) = sinx − √3cosx, g(x) = 1
29 paź 17:03
Kinga: Proszę o szybką odpowiedź

.
29 paź 17:21
5-latek: Kinga . Umiesz narysować wykresy tych funkcji ?
Jeśli tak to narysuj i po zababwie
jeśli nie to nic CI nie da szybka odpowiedz .
Wtedy sa programy do rysowania wykresow i program CI narysuje
Tutaj także jeski ktoś Ci odpowie to narysuje wykresy w progranie (a tutaj takowy jest
29 paź 17:27
Kinga: A jest jakiś wzór dzięki któremu mogłabym połączyć cosinus z sinusem i narysować ten wykres?
29 paź 17:42
PW: Wcale nie trzeba rysować, wręcz odradzam.
f(x) = sinx + cosx
f
2(x) = sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x = 1 + sin2x
Widać zatem, że
(1) f
2(x) ≤ 2
(bo maksimum funkcji sin2x jest równe 1). Dla x z przedziału <0, 2π> maksimum to jest osiągane
| | π | | 5 | |
2 razy: gdy 2x = |
| i gdy 2x = |
| π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5 | |
(wtedy odpowiednio dla x = |
| i dla x = |
| π jest |
| | 4 | | 4 | |
sin2x =1).
Oznacza to, że maksymalną wartością funkcji f(x) może być
√2, osiągany w 2 punktach,
Wystarczy sprawdzić, że rzeczywiście
| | π | | π | | √2 | |
sin |
| + cos |
| = 2 |
| = √2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
i dla drugiego z kątów podobnie.
Jeżeli wydaje się to nieco mętne, to streśćmy:
Łatwo wykazać, że maksimum funkcji f
2(x) jest liczba 2, i maksimum to jest osiągane w 2
punktach.
Wynika stąd, że (być może) maksimum funkcji f(x) jest
√2.
Na wszelki wypadek sprawdzamy, czy rzeczywiście we wskazanych punktach wartość f(x) =
√2.
29 paź 18:24
PW: | | 5 | |
I tak nieco myląco podpowiadam: po sprawdzeniu dla x = |
| π okaże się, że |
| | 4 | |
sinx + cosx < 0,
| | π | |
a więc sinx+cosx = √2 tylko dla jednego x, równego |
| . |
| | 4 | |
Można to rozwiązać zgrabniej, w gruncie rzeczy idzie o dowód faktu, że
sinx + cosx ≤
√2,
| | π | |
przy czym równość ma miejsce tylko dla x = |
| . |
| | 4 | |
Za pomocą wyszukiwarki tej strony pewnie można znaleźć ładniejsze dowody (były na pewno).
29 paź 18:33