zzz
Nolan: 3√(31√7 + 58√2) = √a + √b , należy obliczyc a i b (jakaś wskazówka)
29 paź 17:01
Kacper:
Można podnieść do potęgi 3 obie strony i dalej myśleć.
29 paź 17:06
Nolan: zrobiłem tak to wyszły niestworzone rzeczy
29 paź 17:06
5-latek: Nie przesadzaj
(√a+√b)3= a√a+3a√b+3√ab+b√b
29 paź 17:16
Nolan: No dobra no ale mam to po jednej stronie a po drugiej dwie liczby co mam teraz przed nawias
wyciągać?
29 paź 17:18
5-latek: Szczerze ? Nie wiem
29 paź 17:19
ZKS:
31√7 + 58√2 = (2√2 + √7)3
29 paź 17:19
Nolan: Czyli muszę to zauważyć? Nie da się inaczej?
29 paź 17:22
pigor: ..., możesz inaczej, mianowicie − idąc twoim tropem −
szukać a,b nie po twojemu, tylko tak :
3√ 31√7+58√2= a
√7+b
√2. ...
29 paź 17:56
ZKS:
Możemy nawet tak zapisać
(31√7 + 58√2)1/3 = x√7 + y√2
31√7 + 58√2 = 7x3√7 + 21x2y√2 + 6xy√7 + 2y3√2
7x3 + 6xy2 = 31
21x2y + 2y3 = 58
Teraz jakoś główkować.
29 paź 17:59
ZKS:
Coś tam wyszło, ale jakaś masakra.
7x
3 + 6xy
2 = 31
21x
2y + 2y
3 = 58
Pierwsze równanie dzielimy przez y
3, a drugie przez x
3 i otrzymujemy
Dzielimy pierwsze równanie przez drugie
| | 31 | |
7u3 + 6u = (21u2 + 2) |
| |
| | 58 | |
406u
3 − 651u
2 + 348u − 62 = 0
2x = y
7x
3 + 6x • (2x)
2 = 31
7x
3 + 24x
3 = 31
31x
3 = 31 ⇒ x = 1 ∧ y = 2.
29 paź 18:12