blagam oo pomoc
andrzej: Rozwiąż:
(√5+2√6)x+(√5−2√6)x=10
29 paź 16:51
olekturbo: Podstaw t
29 paź 16:52
ZKS:
Jeżeli nic nie widać to warto podstawić
u1 = (5 + 2√6)1/2x
u2 = (5 − 2√6)1/2x
u1 + u2 = 10
u1u2 = (5 + 2√6)1/2x • (5 − 2√6)1/2x = (25 − 4 • 6)1/2x = 1,
widzimy, że są to wzory Viete'a trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u1 i u2.
u2 − 10u + 1 = 0
Dalej już chyba prosto.
29 paź 17:03
andrzej: a jeżeli wskazówka jest że 15+2{6}}*u{5−2√65−2√6
29 paź 17:06
andrzej: w sensie ze przez sprzezone. to jak zrobic
29 paź 17:06
ZKS:
Jeżeli mamy liczbę postaci a +
√b i zachodzi a
2 − b = 1 to liczbą odwrotną do danej jest
a
2 − b = 1
(a −
√b)(a +
√b) = 1
Sprawdź czy Twoje są liczbami odwrotnymi.
29 paź 17:17
andrzej: nie rozumiem co napisales
29 paź 17:30
andrzej: nie moze ktos po prostu mi tego rozwiazac?
29 paź 17:31
5-latek: Takie zadania były rozwiazywane i wczoraj i cofnij się dzień po dniu
29 paź 17:33
andrzej: skadnagle wzielo sie u
2−10u+1
29 paź 17:36
andrzej: nie badz taki madry 5−latek
29 paź 17:37
andrzej: zdawalo mi sie ze ta strona erjst po to by pomagac a nie komentowac
29 paź 17:37
ZKS:
Znasz wzory Viete'a?
29 paź 17:39
andrzej: tak, ale nie wiem skad nagle sie bierze u2−10u+1. jako wskazówke mam podane , że
15+2√6*(5−2√65−2√6
29 paź 17:42
29 paź 17:42
5-latek: Witaj
ZKS
29 paź 17:44
ZKS:
Witaj
5−latek.

(5 + 2
√6)
1/2x + (5 − 2
√6)
1/2x = 10
Podstawiamy za (5 + 2
√6)
1/2x = u
1, natomiast za (5 − 2
√6)
1/2x = u
2, stąd
u
1 + u
2 = 10.
Rozumiesz to?
29 paź 17:48
5-latek: Pewnie zrozumial
29 paź 18:22
andrzej: no tak
29 paź 18:30
andrzej: ja pieprze. ale skad nagle ci sie wzielo u2−10u+1

? albo co potem z tym kurde robic
29 paź 18:30
asia: jak ja mam potem to rozpisac?
29 paź 20:02