Wykaż że
Maja: Wykaż, że różnica liczby trzycyfrowej i liczby trzycyfrowej o tych samych cyfrach, ale
zapisanych w odwrotnej kolejności, jest podzielna przez 3.
29 paź 15:39
J:
zpisz liczby: x*100 + y*10 + z oraz z*100 + y*10 + x ... i odejmij od siebie
29 paź 15:41
Maja: Nie rozumiem w ogóle tego typu zadań...
29 paź 15:45
J:
R = 100x + 10y + z − x − 10y − 100z = 99x − 99z = 99(x − z) ... podzielna przez 3
29 paź 15:46
Maja: Dziękuję bardzo chociaż troche zrozumiałam na czym to polega
29 paź 15:51
Mila:
523=5*100+2*10+3
x=5, y=2, z=3
5 setek
2 dziesiątki
3 jedności
29 paź 16:40
5-latek: Dobry wieczor
Milu
29 paź 16:45
Mila:
Witam
29 paź 21:12