oblicz pochodną
mati07: f(x)=(3x−4)2
f'(x)=(3x−4)(3x+4)...
lub (czy oboma zapisami będzie prawidłowo) ?
f'(x)=(3x)2 − 2*3x*4x + 42
f'(x)= 9x2 − 24x + 16
i dalej z tego wyliczam tak ? czy zostawiam tak jak wyżej ?
f'(x)= 9*2x−24 = 18x−24
29 paź 15:34
J:
f'(x) = 2(3x−4)*3 = 6(3x−4) = 18x − 24
29 paź 15:37
J:
a ponadto: (3x−4)2 ≠ (3x−4)(3x+4)
29 paź 15:39
mati07: f'(x)=3/2√x − 8x3
jak wyliczyć z tego dziedzinę ?
29 paź 15:56
mati07: ?
29 paź 16:16
olekturbo: to jest f(x) czy f'(x)
29 paź 16:32
mati07: f'(x)
29 paź 16:46
olekturbo: No to nie rozumiem problemu.
29 paź 16:47
mati07: po prostu nie potrafię wyznaczyć z tego zapisu dziedziny
29 paź 16:49
mati07: po prostu nie potrafię wyznaczyć z tego zapisu dziedziny
29 paź 16:49
Mila: D=R
Do potęgi drugiej możesz podnieść każdą liczbę.
29 paź 16:52