Fizyka
Ania: Kropelka atramentu o masie m=1,3·10−10 kg i ujemnym ładunku Q=1,5·10−13 C
przelatuje z prędkością v=18 m/s pomiędzy naładowanymi płytkami drukarki
atramentowej o długości L=1,6cm. Pomiędzy płytkami generowane jest pole
elektryczne skierowane w dół o natężeniu E=1,4·106 N/C. Oblicz o ile odchyli się
kropelka od kierunku poziomego po przejściu przez płytki ?
Naprowadzi mnie ktoś na sposób roziwązania tego zadania?
29 paź 11:28
Ania: Dział elektrostatyka. Szukam wzorów i nie mogę znaleźć :C
29 paź 11:31
Ania: Kropelka atramentu o masie m=1,3·10−10 kg i ujemnym ładunku Q=1,5·10−13 C
przelatuje z prędkością v=18 m/s pomiędzy naładowanymi płytkami drukarki
atramentowej o długości L=1,6cm. Pomiędzy płytkami generowane jest pole
elektryczne skierowane w dół o natężeniu E=1,4·106 N/C. Oblicz o ile odchyli się
kropelka od kierunku poziomego po przejściu przez płytki ?
Naprowadzi mnie ktoś na sposób roziwązania tego zadania?
29 paź 11:34
korki_fizyka@tlen.pl: Nic dziwnego, ze nie widzisz skoro nie zaglądasz na włąsciwą stronę: fizyka.pisz.pl
wzory z elektrostatyki ale rozwiazuje sie podobnie jak ruch ciał w polu grawitacyjnym:
rzut poziomy
http://fizyka.pisz.pl/strona/129.html
29 paź 12:58
29 paź 15:56