pochodna
Frost:
obliczyć pochodną po zmiennej h .
Jak się do tego zabrać? można normalnie robić z wzoru na iloraz pochodnych czy lepiej z funkcji
złożonych?
Nie wiem jak zgrać tutaj funkcje złożoną w liczniku z ilorazem.
29 paź 10:22
29 paź 10:27
Frost: a to wyrażenie pod pierwiastkiem zostaje bez zmian czy z tego też trzeba zrobić pochodną?
29 paź 11:01
J:
| | 2h | |
(√l2 + h2)' = ..pochodna funkcji złożonej ... = |
| |
| | 2√l2+h2 | |
29 paź 11:05
Frost: Ok, dzieki.
29 paź 11:07
Frost: a jeszcze pytanie: czy obie pochodne są dobrze policzone?
| | l*h−l2−h2 | |
d'(l)= |
| |
| | h2√l2+h2 | |
undefined
2 lis 15:11