(x+√5)(x2−√5x+5)−(√5−x)(x2+√5x+5) dla x=3√4
Justyna123: Witam, mam do obliczenia wartosc wyrazenia na matme rozszerzoną, pomoze ktos?
29 paź 09:53
J:
powymnażaj nawiasy i poredukuj
29 paź 09:55
Justyna123: Tak, ale to w koncowym etapie nie chce wyjsc...
29 paź 10:00
Justyna123: przepraszam tam wyżej jest pomyłka "dla x=3√4
29 paź 10:02
J:
nie wychodzi: ..... = 2*x3 ... i podstawiasz x
29 paź 10:03
J:
... = 2*(3√4)3 = 2*4 = 8
29 paź 10:04
Justyna123: Poczekaj, bo ja to zrobilam tak:
29 paź 10:09
Justyna123: (x+√5)(x2−√5x+5)−(√5−x)(x2+√5x+5) dla x=3√4
(x3−√5x2+5x+√5x2−x+5√5)−(√5x2+2√5x+5√5−x3−√5x2−5x)=(x3+4x+5√5)−(−x3−3√5x+5√5)=2x3+7√5x
29 paź 10:14
Justyna123: No i wlasnie nie wiem co mam zrobic z tym 7√5x na koncu...
29 paź 10:14
J:
po kolei.... jaki masz wynik z wymnożenia pierwszych dwóch nawiasów ?
29 paź 10:16
J:
ok ... już widzę bład: w pierwszym nawiasie ma być: −5x , a nie samo x .. popraw i podaj wynik
29 paź 10:17
Justyna123: No to znaczy ja znozylam kazde wyrazenie ze soba co w koncowym etapie mi wyszlo
(x3+4x+5√5)−(−x3−3√5x+5√5)=2x3+7√5x
29 paź 10:19
Justyna123: Ok, czekaj, zaraz sprawdze.
29 paź 10:20
J: żle .. popraw to co napisałem 10:17 i podaj wynik z wymnozenia pierwszych dwóch nawiasów
29 paź 10:21
Justyna123: Ja piernicze, znow cos odwalilam. Przepisze i spojrz.
29 paź 10:30
Justyna123: (x3−√5x2+5x+√5x2−√25x+5√5)−(√5x2+√25x+5√5−x3−√5x2−5x)=(x3+5√5)−(5x−x^
3)=(x3+5√5)−(5x−x3)=(x3+25)−(5x−x3)= i nie wiem co dalej
29 paź 10:34
Tadeusz:
SPAM I PARANOJA
29 paź 10:35
J:
pierwszy iloczyn masz dobrze: ( x3 + 5√5)
w drugim masz znowu bład ( 10:14) ... zamiast: 2√5x , ma być 5x .. .popraw
29 paź 10:38
Justyna123: No przecież mam 5x w nim, bo to poprawilam teraz
29 paź 10:41
Justyna123: Zazdroszcze Ci cierpliwości.
29 paź 10:42
J:
dziecko ... to 5x się redukuje do zera ... licz jeszcze raz drugi iloczyn i wpisz go tutaj
29 paź 10:44
Justyna123: Zrobilam to jeszcze raz od początku

. I chyba wyszlo

. Juz wpisuje
29 paź 10:50
Justyna123: (x3−√5x2+5x+√5x2−5x+5√5)−(√5x2+5x+5√5−x3−√5x2−5x)=(x3+5√5)−(5√5−x3)=2x3
29 paź 10:53
Justyna123: No i teraz te 2(3√4)3=2*4=8
29 paź 10:55
Justyna123: Tak?
29 paź 10:56
J:
teraz jest OK ... i podstaw: x = 3√4
29 paź 10:56
Justyna123: No juz to zrobilam (10:55)
29 paź 10:57
Justyna123: Dziękuję Ci pięknie, sama bym tego nie zrozumiała
29 paź 10:58