ciąg arytmetyczny
tictac: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego a
n, wiedząc że a
3 = −2, a
10 = −16
r mi wyszło 1 ale a
1 też mi wyszło 1 i wyszedł wzór który się nie zgadza a
n = n
29 paź 01:49
5-latek: a
3= a
1+2r
a
1=a
3−2r= 2
a
n= 2+(n−1)*(−2) dokończ
29 paź 01:57
tictac: an = 2 − 2n + 2
an = 4 − 2n
29 paź 02:17
tictac: A co to za wzór?
29 paź 02:22
tictac: Pierwszy raz go widzę, a jak zauważyłem to bardzo przydatny, dziękuję!
29 paź 02:30
Janek191:
To jest wzór Ety
29 paź 07:03
Eta:
Bez wyznaczania a
1
a
n= a
3+(n−3)*r = −2−2n+6 ⇒ a
n=−2n+4
lub a
n= a
10+(n−10)*r=−16−2n+20 ⇒ a
n= −2n+4
29 paź 11:30