Znaleźć i narysować A x B
KAsssio: A={x: sinx≥ 12 }
B={x: x3 +3x2>x+3}∩(−2,4]
28 paź 23:52
pigor: ..., określęzbiór
B:
x3+3x2 > x+3 ⇔ x
2(x+3)−1(x+3) >0 ⇔ (x+3)(x−1)(x+1) >0 ⇒
⇒ [n[x∊(−3;−1) U (1;+
∞) ∩ (−2;4]=
x∊(−2;−1) U (1;4}= B . ..
29 paź 00:13
KAsssio: w A mam narysować sinusoidę , zaznaczyć przedział większy bądź równy od 1/2 ?
Ale jak to narysować z B ?
30 paź 16:55
Mila:
30 paź 18:34
KAsssio: Okej prawie rozumiem ale na osi x skąd się wzięły te punkty 1/2 i 2,5 ?
30 paź 18:54
Mila:
| | π | | 5π | |
x∊< |
| +2kπ, |
| +2kπ>, więc takich "prostokątów" będzie niekonczenie wiele , |
| | 6 | | 6 | |
ja narysowałam tylko dla k=0
30 paź 19:05
KAsssio: Okej rozumiem. Czyli robiąc taki wykres będzie w porządku ? Czy mam napisać na tym, że to dla
k=0?
30 paź 20:16
Mila:
Najlepiej będzie jeżeli choć jeden jeszcze przypadek zaznaczysz na rysunku
i dopiero dopiszesz komentarz.
30 paź 21:11