n | 1 | |||
Wykaż, że ( | )n≤n!, wiedząc, że (1+ | )n≤e. Proszę o pomoc. | ||
e | n |
n+1 | ||
mamy pokazać,że: (n+1)! ≥ ( | )n+1 | |
e |
n+1 | n+1 | 1 | n+1 | 1 | n | |||||||
⇔ n!*(n+1) ≥ | *( | )n ⇔ n! ≥ | *( | )n ≥ | *( | )n ⇔ | ||||||
e | e | e | e | e | e |
n | ||
⇔n! ≥ ( | )n cnw. | |
e |
n | n+1 | |||
Zał. ( | )n ≤ n! oraz ( | )n ≤ e ⇒ (n + 1)n ≤ e * nn | ||
e | n |
n+1 | (n + 1)n(n+1) | e * nn * (n + 1) | ||||
( | )n+1 = | ≤ | = | |||
e | en * e | en * e |
n | n + 1 | n + 1 | (n + 1)! | |||||
= ( | )n * | ≤ n! * | = | ≤ (n + 1)! | ||||
e | e | e | e |
n+1 | ||
@Godzio: drobna pomyłka: e się skraca w przedostatnim wierszu (nie ma | , tylko (n+1) ) | |
e |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |